Pravnik.com.uaЖиття переможе смерть, а світ – темряву.

Сусід складає власні речі в підвалі будинку - дії ЖЕКу

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Сусід складає власні речі в підвалі будинку - дії ЖЕКу

Повідомлення #1 Pravnik » 14.11.2018, 11:17

Колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (далі – «Закон») відносяться до допоміжних приміщень багатоквартирного будинку.

Відповідно до п. 6 ст. 1 Закону, спільне майно багатоквартирного будинку включає в себе приміщення загального користування (у тому числі допоміжні).

Пункт 5 ст. 1 Закону визначає, що співвласник багатоквартирного будинку - це власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку.

Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку (ч. 2 ст. 4 Закону).
Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку (ч. 2 ст. 5 Закону).

Пункт 1 ч. 1 ст. 6 Закону вказує, що співвласники мають право вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників.

Стаття 7 Закону зазначає, що обов’язком співвласників багатоквартирного будинку є, зокрема: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням; додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства.

Відтак, з огляду на вищевикладене, та з урахуванням положень статті 10 Закону, питання розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку може бути вирішено на зборах співвласників такого будинку.

Відповідно до п. 10 «Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території», затвердженого Наказом Мінрегіону України від 27.07.2018 № 190, прибирання приміщень загального користування (у тому числі допоміжних) є обов’язкової послугою, що має здійснюватись для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинку та прибудинкової території.

З вказаних вище положень Закону визначається, що не допускається захаращення окремих приміщень (в тому числі допоміжних) будинку, організація звалищ побутових, будівельних матеріалів і конструкцій, тощо у не відведених для цього місцях, в тому числі через погіршення санітарного, протипожежного або технічного стану таких приміщень.

Саме тому працівниками ЖЕК може бути виконано прибирання допоміжного приміщення (підвалу), за результатами чого буде відновлений належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан такого приміщення.

Додатково інформуємо, що співвласники можуть за власним рішенням обмежувати доступ до деяких допоміжних приміщень будинку, проте лише у разі, якщо це не порушуватиме законні права та інтереси окремих осіб та суб’єктів, зокрема надавачів комунальних послуг, що відповідно до договору про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території мають право здійснювати безперешкодний доступ до об’єктів нерухомого майна та приміщень, якщо це є необхідним для виконання обов’язків з надання житлово-комунальних послуг (проведення технічних чи профілактичних оглядів, ліквідація аварій тощо).

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Повідомлення #2 Pravnik » 15.11.2018, 10:04

Згідно із ч. 1 ст. 321 Цивільного кодексу України (далі – «ЦКУ») право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому відповідно ст. 391 ЦКУ власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ч. 1 ст. 392 ЦКУ).

Отже, законодавчо є визначеним право особи, право на власність якої порушується, оспорюється або не визнається іншими особами, звернутись до суду.

При цьому підприємствам, діяльність яких спрямована на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (Житлово-експлуатаційні контори) тощо, не надані повноваження здійснювати втручання в порядок реалізації права власності співвласниками багатоквартирних будинків, через що ЖЕК не має змоги вплинути на осіб, що імовірно порушують законні права та інтереси мешканців будинку у сфері володіння спільним майном.

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Повідомлення #3 Pravnik » 19.11.2018, 09:00

Наказ Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76
4.1.14. Не допускається:
- захаращувати і забруднювати підвальні приміщення;
- використовувати підвали і технічні підвали жителями для господарських та інших потреб без відповідного дозволу.


Повернутись в Житлове право



Хто зараз на форумі