Pravnik.com.uaЖиття переможе смерть, а світ – темряву.

До скількох можна шуміти за законом в Україні?

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

До скількох можна шуміти за законом в Україні?

Повідомлення #1 Pravnik » 04.04.2019, 09:14

Зображення

В Україні, як і в ряді інших країн пострадянського простору, діє ряд законів, що чітко обмежують час, протягом якого можна шуміти в житлових будинках і приміщеннях. Крім того, закон також і розмежовує шум за різними категоріями, будь то шум від будівельних робіт, спів, музикування, звуки салютів та іншої піротехніки тощо. Конкретніше, відповідаючи на питання про те, до скількох можна шуміти в квартирі, робити ремонт або зі скількох можна шуміти в 2019 році, будні чи вихідні, варто відразу переадресовувати людину до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». У статті 24 вищезазначеного Закону встановлено заборону на шум у нічний час (з 22 до 8 години ранку) у житлових будинках та прибудинкових територіях.

Зокрема, забороняються:
  • гучний спів і крики;
  • користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму;
  • проведення салютів, феєрверків, використання піротехніки.

Крім того, існують і ДБН В. 1.1-31: 2013 (державні будівельні норми України), що чітко відповідають на питання про те, які типи приміщень повинні не бути підтверджені певними показникам шуму.

Допустимі норми шуму в житлових приміщеннях в Україні залежать від часу доби:
  • рівень шуму в квартирі в нічний час, з 23 до 7 годин, становить 45 ДБА
  • норми шуму в квартирі в денний час, з 7 до 23 годин, — 55 ДБА.

Для жителів міста Києва:
  • допустимий шум в квартирі в нічний час становить 30 ДБА;
  • у денний час — 40 ДБА.

Окремої категорії знань щодо допустимих показників шуму в квартирах відноситься інформація про будівельні роботи. Проведення ремонтних робіт, які супроводжуються шумом, забороняється в робочі дні з 21:00 до 8:00 години ранку і в святкові і неробочі дні цілодобово. Якщо власник або орендар квартири збирається робити ремонт, то за законом він зобов'язаний повідомити мешканців сусыдніх квартир про початок зазначених робіт (у будь-якому випадку).

Відповідальність за порушення законодавства України щодо заборони шум з певним рівнем у певні години доби і дні тижня, передбачена в статті 182 Купап. Наприклад, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб'єктів господарської діяльності — від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за порушення законодавства про шум передбачена у вигляді попередження і штрафів до 255 грн. – для громадян, до 510 грн. – для підприємств. Притягненням до відповідальності винних повинна займатися поліція, тому у всіх випадках в першу чергу необхідно дзвонити саме в правоохоронні органи.

Статья на русском языке тут: https://pravnik.com.ua/do-skolkih-mozhno-shumet-po-zakonu-v-ukraine/

Повернутись в Житлове право



Хто зараз на форумі