Pravnik.com.uaЖиття переможе смерть, а світ – темряву.

Чи має ЖЕК встановлювати пандуси?

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Чи має ЖЕК встановлювати пандуси?

Повідомлення #1 Pravnik » 13.10.2018, 22:14

Питання встановлення пандусів гостро постає лише тоді, коли від дати будівництва мікрорайону, двору, будинку пройшло багато десятиліть, а громадські настрої дедалі більше спрямовані на рішучі дії щодо примусу належних органів до виконання тих функціональних обов'язків, які не виконувались багато років.

Та чи повинен той самий ЖЕК чи ЖЕО встановлювати пандуси? Уявімо, що існує достатньо об'єктивна причина для встановлення пандусів.

Стаття 26 ЗУ "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (Далі - "Закон").
Підприємства, установи та організації зобов'язані створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю
(у тому числі осіб з інвалідністю, які використовують засоби пересування та собак-поводирів) до об'єктів фізичного оточення. Власники та виробники транспортних засобів, виробники та замовники інформації (друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації тощо), оператори та провайдери телекомунікацій повинні забезпечувати надання послуг і виробництво продукту з урахуванням потреб осіб з інвалідністю.
Стаття 27 Закону.
Фінансування зазначених заходів здійснюється за рахунок власників (балансоутримувачів) об'єктів або орендарів згідно із договором оренди.
Отже, можемо зробити висновок про те, що законодавець ототожнює поняття "власник" та "балансоутримувач". Проте:

Старим (поки діючим) Законом "Про житлово-комунальні послуги" 1875-IV (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-15) визначено, що:

Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом;
Новим же Законом № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" данне поняття взагалі не визначено, що імовірно пов'язане з раніше введеною в дію Постановою "Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків" http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/301-2016-%D0%BF

Міські ради міст помилково використовують термін "Баланс" та незаконними рішеннями, повноваження на видачу яких не передбачені ЗУ "Про місцеве самоврядування", передають на баланс будинки те території ЖЕКам, до яких потім звертаються громадяни з аргументами "Ви ж балансоутримувач", - що є досить абсурдною ситуацію.

До того ж, у Законі про ЖКП вказано, що балансоутримувач діє лише на підставі договорів, які не були укладені. ЖЕКи ж укладають договори лише на:
1. Утримання будинків, споруд та прибудинкових територій;
2. Управління багатоквартирним будинком.

Знову таки ж, нав'язування необхідності виконання робіт по встановленню пандусів з подачі міських рад є неправомірним.

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Re: Чи має ЖЕК встановлювати пандуси?

Повідомлення #2 Pravnik » 14.10.2018, 10:42

До того ж, доречними будуть ці 2 статті:

п. 5 ч. 1 статті 91 Бюджетного кодексу України "Видатки місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів"
5) місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів;
Стаття 10 ЗУ "Про приватизацію державного житлового фонду". 2. Утримання приватизованих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках
Власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.
7. Колишні власники (їх правонаступники), які володіли багатоквартирними будинками до моменту приватизації, зобов'язані брати участь у фінансуванні їх ремонту та сприяти організації його проведення у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Спори, що виникають з цього питання, вирішуються судом.
Таким чином, у випадку, якщо квартири у будинку є приватизованими, фінансування заходів з встановлення пандусів здійснюється за рахунок власників будинку, при можливому фінансовому сприянні з боку держави.

Та чи варто відносити встановлення пандусів до поняття "ремонт"? Так, адже:
Наказом "Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд" від 21 серпня 2004 р. за № 1046/9645 визначено, що:
1.2. Поточний ремонт у контексті заходів з Утримання будинків і споруд та прибудинкових територій включає в себе
1.2.17.14. Ремонт або встановлення пандусів, поручнів.

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Re: Чи має ЖЕК встановлювати пандуси?

Повідомлення #3 Pravnik » 16.10.2018, 07:31

Стаття 10 ЗУ "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Прийняття рішень щодо управління багатоквартирним будинком зборами співвласників

1. Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об’єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

2. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:

1) розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним;

7) визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком;

7. Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

Аватар
 
Повідомлення: 281
Зареєстрований: 05.10.2018
Звідки: Київ
Специализация: Захист прав споживачів

Re: Чи має ЖЕК встановлювати пандуси?

Повідомлення #4 Pravnik » 16.10.2018, 15:27

Приклад пояснення ЖЕКу щодо звернення стосовно необхідності встановлення пандуса.

Звернення:
Прошу вас поставить пандус в третьем подъезде, так как грудные дети, тяжело спускать коляску.

Відповідь:
За результатами розгляду Вашого звернення від _ 2018 року (далі – «Звернення») повідомляємо нижченаведене.
Житлово-експлуатаційна контора №_ (далі – «ЖЕК №_» або «Підприємство») є виконавцем послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій та надає послуги відповідно до структури тарифу, затвердженого рішеннями виконавчого комітету Міської ради «Про тарифи на житлово-комунальні послуги» від _____ року за № _ (далі – «Тариф»).

Згідно пункту 8 частини 1 статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі – «Закон») вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов’язків співвласників, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку є управлінням багатоквартирним будинком.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону, прийняття рішень з питань визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком, а також необхідності встановлення пандусів входить до повноважень зборів співвласників.
Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики (ч. 7, ст. 10 Закону).

Власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках (ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»).

Відтак, оскільки у затверджений Тариф не закладені витрати на влаштовування пандусів, проведення відповідних робіт Підприємством є можливим лише у разі укладання окремої угоди за рішенням співвласників будинку, а також при забезпеченні належного фінансування вказаного виду робіт.


Повернутись в Житлово-комунальні послуги



Хто зараз на форумі